Jeg ved ikke helt noget om John Buhl, men vælger alligevel at bringe et stort udsnit af hans ugebrev:
1) Bliver depression en ny epidemi – og er der en naturlig løsning?
Ifølge en artikel i Jyllands Posten 3-9-09 anslår WHO, at 450 millioner mennesker verden over i dag er ramt af psykisk sygdom som depression, og WHO forudser, at der i 2030 vil være flere mennesker med depression end af nogen anden sygdom.
Det er godt for firmaer, der sælger antidepressiv medicin. Men er der bedre og mere naturlige løsninger?
I 2003 skrev jeg et tillæg til bogen Hvordan Rask? med titlen Depressioner — er der en naturlig løsning? Dette tillæg er nu kraftigt revideret og kan hentes gratis som e-bog af alle, der har købt bøgerne Hvordan Rask? og Kunsten at ændre vaner (det er vigtigt, at du bruger anvisningerne i e-bogen sammen med anvisningerne i de to bøger!). Læs mere >>
Her lidt om de forbedringer i livsstil og livsvilkår, der kan hjælpe mange af de mennesker, der lider af nedtrykthed eller en depression ...
En naturlig løsning – kort fortalt ...
Lider du af modløshed, depressioner eller angst, bør du sørge for de bedst mulige livsbetingelser — og det inkluderer sund kost, venlige omgivelser, god søvn, frisk luft, motion mv., som beskrevet her og uddybet i bogen Hvordan Rask?
Her et ultrakort resumé:
- Hvis du ofte eller vedvarende føler dig nedtrykt eller modløs, er det på høje tid, at du tager et kig på dit liv, og foretager de nødvendige ændringer.
- Tager du medicin, så fokuser på at forbedre din livsstil og dine livsvilkår, og snak med lægen om at nedtrappe medicinen, så snart du begynder at få det bedre. Velzina eller et andet naturlægemiddel mod nedtrykthed kan eventuelt anvendes i en overgang fra antidepressiv medicin til ingen medicin. Snak med lægen om det.
- Føler du dig nedtrykt eller deprimeret på grund af uheldige situationer i livet, er målet gradvist at komme væk fra at være et passivt offer for omstændighederne og få mere kontrol over de situationer i hverdagen, som går dig på eller gør dig trist. Det kan være lettere sagt end gjort, men med lidt hjælp fra en god terapeut eller psykolog, kan du sandsynligvis efterhånden lære at tackle selv svære situationer.
- Forsøg at omgås positive mennesker. Omgiv dig med ting og mennesker, som du føler dig godt tilpas med. Gør hvad du kan for at undgå meget negative eller direkte undertrykkende mennesker. Forsøg selv at være positiv og opmuntrende overfor andre det meste af tiden.
- Blot det at få kroppen i bedre balance rent ernæringsmæssigt, kan gøre en stor forskel. Spis hovedsageligt sunde vegetabilske fødevarer (frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, nødder, frø og bønner).
- Suppler din kost med kosttilskud. Få evt. vejledning fra din læge eller en kostvejleder. Tag tilskud af Omega-3, Cal-mag og en god multivitamin.
- Få en god søvnrytme, hvor du går tidligt i seng og står tidligt op. Indret din søvnrytme, så du sover, når det er mørkt, og er oppe, når det er lyst. Det vil sige at gå tidligt i seng og stå tidligt op. Sørg for god og nok søvn.
- Snak med din læge om lysbehandling, hvis du især føler dig deprimeret i den mørke tid.
- Luft grundigt ud mindst et par gange dagligt, og sørg for at vinduer er åbne, når vejret tillader det.
- Gå en tur i frisk luft hver dag — og gerne ved stranden hvor luften både er frisk og rig på negative ioner fra havet. Dyrk regelmæssig udendørs motion og/eller involver dig i udendørs aktiviteter.
- Dyrk al den motion du føler, du kan klare. Har du svært ved at tage dig sammen til motion, så begynd med det, du kan klare, og find gerne en motionspartner, som hjælper dig med at komme i gang og fortsætte motion.
En person der lider af depression, i det mindste hvis det er en svær depression, skal have hjælp og godt med støtte for at kunne gennemføre væsentlige ændringer i kost mv.
Det er derfor også vigtigt, at mennesker med en depression får den nødvendige hjælp fra en læge, psykolog eller anden sagkyndig — og ikke blot får ordineret medicin.
Kognitiv terapi og alternative metoder som EFT, Sedona metoden og meditation kan ofte hjælpe.
Søg kvalificeret hjælp samtidig med, at du i samråd med din psykolog eller anden sagkyndig også arbejder på at ændre og forbedre dine vaner og livsvilkår.
- - -
Jeg hører gerne kommentarer til ovennævnte og evt. erfaringer og tips fra læsere, der er blevet hjulpet ud af en depression.
Hej Siffe
SvarSletMeget enig med ovenstående. Mindfulness er også en god god hjælp.
Er selv nået så langt at jeg trapper ud af medicinen...laaangsomt
kh
Uha at du tør .... men dejligt at høre det måske kan llade sig gøre ;-)
SvarSletDet er som at bo i en dyne!
kh Siffe