fredag den 27. februar 2009

Så lidt nyt nedefra ;-)

Nu nupper jeg lige Pc'eren, mens Inge - veninden er på visit andetsteds.
Hun har mere brug for en *snor* hjemtil end jeg har.

(Beklager kære Blogvenner - som jeg dog takker for søde, rare, kloge kommentarer - her og pr. mail))
Vi har mulighed for Skype, mail og facebook.
Så fremmedartet her er - er det rart at kunne dele med venner hjemme.

Hospitalet FUDA er utroligt rart og rent. Inge er udstyret med sin egen læge og sygeplejerske. Lægen er her daglig med en meget grundig information. I starten på et meget uforståeligt nervøst engelsk, men nu har vi fundet en god måde at kommunikere på. Jeg oversætter de danske journaler til engelsk da jeg jo forstår de medicinske udtryk. Det er en stor hjælp. Rart at være til nytte igen.
Vi skal selv sørge for mad ... jeg elsker alt slags, bare det er mad, mens Inge er mere omhyggelig i sit valg. Det er svært at spise vestligt her. Når man bestiller vestlig mad er det jo slet ikke som vi *plejer* men lavet på kinesisk. Godt for Inge - er her KentuckyFriedChicken, McDonalds og PizzaHuts. Ellers spiser vi mest yuoghurt og havregryn, samt frugt.

Det er sørgeligt at møde flere yngre danskere ... næsten opgivet af det danske system .... og i flere tilfælde fejldiagnosticeret gennem længere tid. De er her med en forældre der jo håber på hjælp.
Hver dag klokken 11 samles danskergruppen i en café på 3.sal og snakker. Dog ikke kun sygdom men gode råd og fif.
Det er absolut nødvendigt for Kina er et rart land, men kun ganske få *hverdags*kinesere taler engelsk. Det foregår ved fakter eller ved kinesiske tegn skriblet af en kinesisk sygeplejerske eller læge. Den danske Generalkonsul med frue var på besøg i onsdag. De var fulde af gode råd om Guangzhou, som pga sin status som handelscentrum har en generalkonsul. Byen/Provinsen er ligesom lokomotivet i Kina handel de sidste 10 - 20 år.

Vi hørte at der i dansk radio P3 havde været en del omtale af *dårlige* ved at tage til Kina for at blive behandlet. Det blev kaldt *uetisk og uvidenskabeligt, samt udokumenteret*. Men her bruges kun behandlinger der også bruges i Tyskland - igennem mange år, samt i USA. Dvs. lokal Kemoterapi. Da vi forhørte os om Gen-Terapi ville de ikke da de ikke havde dokumentation for virkningen endnu. Så *etiske* er de sørme.
På mange område mere end i Danmark, hvor der ofte kun tilbydes generel/systemisk kemoterapi som giver mange bivirkninger. Her oreinteres patienterne meget tydeligt om sygdom og behandling. Undersøgelser, prøver og samtaler kan gennemføres på enkelt dag, hvilket i DK ville være over flere dage. Der bliver ikke lovet helbredelse, fokus er på at holde kræften i ave og styrke patienten til at kunne bekæmpe kræften selv i fremtiden. I det mindste giver de håb og en bedre livskvaltitet fremfor håbløshed og gradvis svækkelse som der sker i det danske system.
Patienterne hernede er små doktorer udi kræftbehandlinger. Det er modige mennesker der drager fuldstændigt ud i det blå - nogle næsten opgivet i DK, andre med måneders ventetid på behandlig og samtaler. Desuden er den afslørende PETscanning umulig at få nogle steder i
DK. På den kan man se udviklingen af kræften og virkningen af behandlingen. Men en sådan PETscanninger dyre og tilbydes kun enkelte steder. Så kunne man jo forledes til at tro at Kineserne ville lave en masse af disse PETscanninger for på *uetisk* måde erhverve sig penge. Men det sker ikke. De vil IKKE gøre det på Inge fordi hun har en ny fra DK - som dog ikke kan ses her ... men det er endnu en længere historie.

Måske skulle disse kritiske og åh så kloge læger enten tage med disse modige mennesker og overvære behandlingen af dem eller osse iværksætte og gennemføre undersøgelser i DK så de kan dokumentere virkning eller manglende virkning. Etisk og videnskabeligt korrekt. Problemet er bare at danskerne måske kun vil undersøge den rent medicinske behandling og *glemme* medbetydningen af den menneskelige behandling af patienterne.

Kineserne skyder ikke kun med en patron = Kemoterapi - som var den tilbudte behandling i DK.
I Kina får Inge Immunterapi som infusioner, lokalkemoterapi ind i bughulen og brystkassen, vaccine mod kræft, antihormonel behandling, Frysning af kræftsvulsten i bughulen, indsprøjtninger i akupunkturpunkter. Dertil kommer samtaler med lægen indtil videre så godt som dagligt. Her er diætist til vejledning med kosten. Kinesisk medicin - utroligt effektivt - mod kvalme.

Hun er sprængfyldt med energi - så jeg må holde lidt på hende. Vi har turet rundt med busser lokalt i denne kollossale storby med 9½ mill indbyggere. Der er ikke små søde villaområder - men højhuse af enorme højder. Indimellem er der så ældre lavere gyder med *gammel* kinesisk gadeliv.

Vi oplever en utrolig venlighed. De glor uhæmmet på os. Høje store danskere. Ikke mange mænd er på vores højde og min drøjde. Kvinderne fniser.
Vi forsøger på vores hjemmelærte pinyuin-kinesiske at sige Goddag eller Tak. Det har foreløbeig taget os den første uge at sige det så de forstår og ikke flækker om af grin.

Det er det rene ShoppingMekka. Jeg har allerede fået finrene i en dejlig limegrøn*rumpedaskertaske*. Praktisk til byture. Jeg fik et CityMap hos den lokale købmand, fik vores dejlige læge till at plotte hospitalet ind og så hoppede vi bare på den første bus og kørte rundt - under en daler pr næse. Da vi fik bustur nok hoppede vi af og gik derefter en alng tur gennem Guangzhou's bedste universitspark, ind i små gyder med boder hvor der solgtes levende høns der slagtes mens man så på. Man fik æggeblommerne med der var i hønen!
Der var levende fisk i baljer og levende frøer bundet sammen så de ikke kunne hoppe væk.
Vi kom også ind i et stort marked hvor min nysgerrighed blev tilbudt kinesisk theceremoni. Det tager tid. Jeg fik en fransk studerende til at sidde med. Han havde været her 1 år og var netop begyndt at lære pinyuin-kinesisk.

Uhh... hvor jeg væver ;-) .... men sådan er det altså at være her. Tusindvis af indtryk der mænger sig på.

I dag var jeg med Hanne i byen. Hun følges med sin søster der syg. Vi skulle i banken og veksle. ALt papirarbejde er omstændigt. Tonsvis af papirer skal udfyldes og passet skal vises. Ikke alle banker vil veksle, kroner, dollar eller euro. Så vi måtte med taxa til Bank of China.Det tog os cirka 1 time - vi var endda først i køen ;-)

Nej nu stopper jeg ... billedeuploadningen driller .. så derfor kun ØkedeligØ tekst ;-)

Ni Hao fra Kina.

5 kommentarer:

  1. hej med jer Der-NedeFra,

    rart at få livstegn igen her på loggen - jeg mener bloggen - så al bekymring er væk, som dug for solen :-)

    Er helt sikker på at de i østen udviser større nærvær og indlevelse i ens persons sydomsforløb - som i den grad må virke som en lise for sjælen.

    Dér kunne sygdomsmyndighederne i Danmark lære en hel del (med vilje skriver jeg ikke sundhedsmyndig-hederne - thi man skal have et godt helbred for at komme på sygehus/hospital i DK)

    Hils omkring dig - StoreSøsterMin - I derude er i mine tanker.

    SvarSlet
  2. Hej Siffe
    Dejligt at hører at I er kommet til Kina og ´din veninde allerede er igang med det som hun kom for.
    Det lyder til at være en spændende by at være i, men også meget anderledes end i DK.
    Merete

    SvarSlet
  3. Det er dejligt at høre at I har nået jeres mål og alt er vel.
    Fortæl endelig en masse om Kina, det lyder spændende og anderledes.
    Knæk og bræk.

    SvarSlet
  4. Tak alle tre for jeres søde kommentarer. Vi tyrives i det kinesiske. Lige nu sover Inge mens jeg taster.

    KH Siffe

    SvarSlet
  5. Kæreste Siffe
    Hvor du dog sprudler. Hvor skønt :-)
    Tænk du gjorde det trods besøget af Angsten. Ja - man kan lære at bekæmpe den og du er rigtigt godt på vej.
    Skriv endelig meget mere. Det er skønt at få input derude fra :-)
    Mange kærlige hilsner og KÆMPESTORE knus
    Anne

    SvarSlet