lørdag den 14. marts 2009

Gode Råd for Guanzhou FUDA CANCER HOSPITAL - gæster

Ankommet til FUDA fra lufthavnen er verden helt ny.
Billeder kan ses her.

Her er lidt til eftertanke - hvis jeg havde vidst hvad jeg ved nu .....

Tæt på Fuda - gåafstand - ligger Allstars supermarked. Her kan købes dagligdags fornødenhedder - men fortrinsvis kinesiske varer.
Lidt længere nede forbi Allstars ligger HomeCitySupermarked - svarende til Netto hjemme -(min tanke ;-)9 Her kan købes australsk smør, fløde, bagekartoffler, gode billige knive og skærebrædt, mikroovnskåle, mælk og yougurht osv. Groft brød findes næsten ikke i byen, men prøv hos diverse bagerier på din vej.

Investerer i en god saftpresser/foodprocessor - kan købes for 190 yan i HomeCity Supermarket som ligger tæt på FUDA. På den kan man presse grøntsagsjuice, enten drikke rå eller varme med fløde i mikroovnen. God ide er at medbringe lidt økologisk bouillon hjemmefra.
En anden praktisk inevestering er en riskoger den fåes fra ca 50 yuan og opefter. I sådan en sag kan man tilberede lækker mad - også meget andet end ris ;-) - lad dig ikke skræmme af navnet. Den kan brase let eller lave gode sammenkogter retter - hvis man altså er modig og forsøger med kødet ;-)
Vores tyrkiske venner fandt frem til et Halal-slagteri i nærheden af Moskéen i Guangzhou.

På samme vej lidt længere ude på venstre side ligger en Torvehal. Her sælges friske grøntsager fra boder endnu billigere end i supermarkedet. Desuden kan der købes friske fisk (endnu levende ;-) - samt kød - ! Jeg har dog holdt mig til det vakuumpakkede.

Vil man have frisk kød er et af de store vestlige supermarkeder en god idé - såsom Carrefour ... et fransk et - i den anden ende af Haixhu. Få en af de kinesiske sygeplejersker til at skrive navnet på kinesisk og vis det til Taxachaufføren. Husk visitkortet fra FUDA til turen tilbage - fåes ved skranken på din afdeling. Taxa starter på 7 yuan og er helt utrolig billigt - afhængig af tid på døgnet koster en tur til Carrefour 40 - 50 yuan. En tur til City koster ca 30 - 40 yuan.

Er man lidt mere modig eller har været her i længere tid er bus og metro en billig og nem måde at komme omkring på. En bustur koster 2 yaun uanset hvor du skal hen. Du skal have pengene parat og proppe dem ned i automaten ved chaufføren - jeg har endnu ikke fået en billet - men er heller ikke blevet smidt ud ;-)
Bus 226 og 250 kører fra FUDA og forbi Homecity og Grønttorvet.

Ved siden af FUDA - ud af døren til højre - er busstopstedet - grønne halvtage - bus 226 eller 250 kører dig i retning af centrum hvor handelsgaderne ligger. De *rammer* osse Metroen - som er ganske enkel og billige 3 - 5 yuan. Stationer annonceres på kinesisk og engelsk.
Både bus og metro kører tit så der er ikke lang ventetid. Metroen pauser dog om natten mellem 23 og 6
I Vekslelugen kan man få et Metrokort over de forskellige stationer, men disse vises også på Citymap (se nedenunder) Desuden er der tydelig skiltning på gaderne med vejen til næste station.

City er bl.a Beijing Lu - en stor gågade i centrum. Her finder du alverdens butikker. Bl.a. en stor *bookstore* ca midtvejs. Her er det en god idé at købe et CityMap of Guanzhou. Her er seværdigheder, museer, restauranter, Shoppingcentre osv indtegnet. Sammen med et tilsvarende CityMap på kinesisk har jeg kunnet færdes næsten frit i byen.

En god side at besøge - hvis man har lidt mere overskud til at komme omkring - er Life of Guangzhou. Her findes nyt fra byen, samt hvad der er af f.eks udstillinger koncerter mm.

Hver dag klokken 11 samles danskerne på FUDA i caféen på 3. sal. Her udveksles og videregives erfaringer. Det er en god idé at komme der jævnligt. Ved siden af Caféen er et rum med *overleveringer* fra hjemrejste patienter.

Den danske sømandspræst - hvis navn jeg har glemt - i HongKong gået i gang med at samle midler til et lokalt center i Guangzhou med frivillige danskere og kinesiske sygeplejersker fra HongKong. Det store problem for flere patienter på FUDA er kommunikationen. Jeg tænker kineserne ofte er for høflige til at vise de ikke forstår danskerne og omvendt. Så en dansk/kinesisk tolk ville være guld værd her.

Det var lidt erfaring hvad angår praktisk liv i Guangzhou og FUDA.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar